keskiviikko 18. syyskuuta 2024

Marja-aroniahilloa 18.9.2024

Olin eilen ihanan ystäväni siirtolapuutarhamökillä viettämässä mukavan päivän ja samalla keräsimme ystäväni kanssa marja-aroniapensaista marjoja. Keräsin itselleni kokonaisen ämpärillisen ihania mustia aronioita. Minulta loppui keväällä viimeinen hillopurkki itse tekemääni aroniahilloa ja onneksi sain nyt aronioita lisää. Punnitsin kotona ämpärin, se painoi 6kg. Huuhtelin marjat vedellä isoissa astioissa, jolloin kaikki roskat ja lehdet nousevat pinnalle ja ne on helppo ottaa siitä pois. Lopuksi laitoin kuivahtaneet marjat jääkaappiin.


Seuraavana päivänä päätin alkaa tekemään hilloa. Hain pihaltani muutaman lehden minttua. Laitoin kattilan pohjalle 1/2dl vettä ja kiehautin sen. Sen jälkeen laitoin joukkoon n. 1,5l aronioita ja sekoittelin niitä muutaman minuutin ajan. Sitten heitin sekaan n.450g hillosokeria ja annoin niiden muhia miedolla lämmöllä välillä sekoitellen n. 20minuuttia. Lopuksi otin mintun lehdet pois ja muussasin osan marjoista tehosekoittimella. Minusta on mukavaa, ettei kaikki ole yhtä muussia, vaan että seassa on myös kokonaisia marjoja. Saa vähän suutuntumaa. 



Upotin lasipurkit kiehuvaan veteen ja laitoin niihin kuuman hillon ja suljin kannet. Annoin niiden jäähtyä ja laitoin ne jääkaappiin. Näin hillo säilyy yli vuoden. Vielä jäi n. 4kg marjoja, jotka pakastan. Myös pakastetuista marjoista tulee hyvää hilloa ja piirakkaa. Seuraavaan hilloon aion laittaa myös omenaa sekaan. 


Muistakaa pestä kaikki marja-aronian valmistuksessa olleet astiat pian käytön jälkeen, koska se värjää kaiken nopeasti eikä välttämättä lähde helposti pois. Esim, puukauhaan tumma väri saattaa jäädä kiinni tai jopa teräskattilan pohjalle. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti